9 Ekim 2008 Perşembe

Coşkun Büktel
9 Ekim 2008
.
.
İftiranın simgesi Özdemir Nutku, bugün (9 Ekim 2008) Frankfurt'ta konuşacak (mı?)

Özdemir Nutku, bir buçuk yıl önce, İstanbul'da OYÇED'in düzenlediği bir panelde konuşacaktı. Yaptığımız yayın sonucu, panele katılamadı. (Bakınız: Büktel, "OYÇED'in Onurdan Anladığı")

Özdemir Nutku, bir buçuk ay önce Güzelbahçe "2. Tiyatro Buluşması"nda konuşacaktı. Yaptığımız yayın sonucu buluşmaya katılamadı. (Bakınız: Bulunmaz, "Özdemir Nutku yine insan içine çıkamadı")

Özdemir Nutku, bugün 18.30'da Frankfurt'ta düzenlenecek bir toplantıda konuşacakmış. Umarız sayın Nutku, bu kez insan içine çıkmayı başarabilir.

Bizce Özdemir Nutku, herhangi bir konuda insanlara talkın vermeden önce, insanların karşısında konuşmayı hak eden temiz bir insan olduğunu kanıtlamalıdır.

İftirası CD kaydıyla belgelenmiş bir insanın linç edilmesinden yana değiliz. İnsanlar hata yapabilir. Hata yapan insanlara da şans vermek gereklidir. Hata yapan insanlar pişman olup özür dileyebilir ve temiz insanlar olarak yeniden aramıza dönüp eski saygınlıklarını sürdürebilir.

Ne var ki, Özdemir Nutku'nun durumu farklı. Nutku, yalnızca hata yapmış biri değil. Nutku bile bile suç işlemiş ve bu suçunu bile bile işlemeye devam eden biri... Nutku, Büktel'e karşı işlediği iki kere iki dört kesinliğiyle belgelenmiş iftira suçu nedeniyle özür dilemedi ve hâlâ da dilemiyor. Kendisinin tiyatro camiası üzerindeki egemenliğine ve tiyatro camiasının bilinen genel ve yaygın karaktersizliğine güvenerek bu iftirayı örtbas edeceğine inandı. Büktel ile Bulunmaz'ın 15-20 kişi tarafından izlenen siteleriyle bu iftirayı kitlelere duyuramayacağına inandı. Hiçbir sitenin ve hiçbir tiyatrocunun bu iftirayı teşhir etmek konusunda Büktel ve Bulunmaz'a yardımcı olmaya cesaret edemeyeceğine inandı. Bu nedenlerle, en başta özür dilemedi, daha sonra da, özür dilemekte fazlasıyla geç kaldığı için, bir daha özür dileyemedi.

Özdemir Nutku, tiyatro camiasının genel karaktersizliğine güvenmekte haklı çıktı. Tiyatrocuların ve tiyatro sitelerinin iftirayı teşhir etmeye yanaşmayacaklarına güvenmekte haklı çıktı. (Bakınız: Demirkanlı yalanları)

Nutku'nun yaptığı tek hesap hatası, Büktel ve Bulunmaz sitelerinin hep öyle başlangıçtaki gibi 15-20 kişinin izlediği küçük siteler olarak kalacağını, iftiranın kokusunun bu sitelerden yayılamayacağını sanmasıydı.

Ama öyle olmadı. Özellikle Bulunmaz'ın sitesi (www.tiyatroyun.com) günde 20 kere güncelleme yapan Hilmi Bulunmaz'ın emeği sayesinde, günde 450 kez bile ziyaret edilir hale geldi. Büktel'in sitesi ise günde 300'ü aşkın ziyaretçi tarafından günde 7500 kez tıklanmak gibi kendi alanında rekor rakamlara bile ulaştı.

Kısacası, Nutku'nun, "nasılsa ortaya çıkma ihtimali bulunmayan, kimsenin haberdar olamayacağı bir iftira için niçin özür dileyeyim?" mantığıyla kolayca örtbas edebileceğini sandığı "Theope iftirası", üç yıl içinde yalnızca ortaya çıkmakla kalmadı, ayyuka da çıktı.

Özdemir Nutku, özür dilemeyi reddetmiş, özür dilemekte çok geç kalmış, o nedenle de, kötü niyetini bir kez daha kanıtlamış, bağışlanmayı ve insan içine çıkmayı hele de insanlara talkın vermeyi henüz hak etmeyen, maksatlı, kasıtlı bir iftiracıdır.

O nedenle, İstanbul ve Güzelbahçe'de halkın içine çıkamamıştır. Aradaki mesafeye güvenerek, hakikatin o mesafeyi aşamayacağını sanarak, umarız ki Frankfurt'ta halkın karşısına çıkar.

Ben, Enver Ercan ve engizitörleri marifetiyle Frankfurt'a gitmem engellendiği için (Bakınız: Büktel, "Bu engizitörler tarafından elenmiş olmaktan gurur duyuyorum") Nutku'nun karşısında olamayacağım.

Özdemir Nutku'ya Frankfurt'ta bilinçli, kişilikli, "fikri hür, vicdanı hür" bir seyirci kitlesi dilerim.

Frankfurt'taki etkinliğin haberi için, lütfen aşağıdaki başlığı tıklayınız: