12 Eylül 2008 Cuma

Zihinsel engellilere tiyatro eğitimi

Bugün, www.tiyatronline.com editörü Yaşam Kaya ile ilgili Google araştırması yaparken, ilginç bir haberle karşılaştık. Günü geçmesine karşın, ilginçliği sürdüğü için yayınlıyoruz:


Türkiye’ de ilk kez ‘profesyonel’ anlamda bilimsel tekniklerle yürütülen ‘zihinsel engelli bireylere tiyatro çalışması’ son aşamalarına gelmiş bulunuyor. Yaşam Kaya’nın yazdığı ‘beden ritmine dayalı anlamlar’ anlamına gelen ‘Bedenin Dili’ adlı oyunun provaları Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde sürüyor. Ekim ayından bu yana süren çalışmalar, zihinsel engelli bireylerin de profesyonel anlamda sanatsal eğitim alabileceklerini kanıtlıyor. Bedenin Dili, insanı var eden duyguların (gülme, üzülme, sevgi, aşk, dostluk, ayrılık anı) zihinsel engelli çocuklar tarafından nasıl yorumlandığını anlatıyor. Hayatın akışı içerisinde ev ve okul arasına sıkışan bu çocukların, yaşamlarındaki karmaşık duygu bütünlüğü bu oyunla gün yüzüne çıkıyor.

Yaşam Kaya tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak başlatılan proje, bu işe gönül vermek isteyenler için de bir örnek teşkil edecek. Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde cumartesi günleri 12.00-14.00 arası devam eden proje, mayıs ayının sonunda oynanacak oyunla son bulacak.

(Kaynak: BirGün)