15 Eylül 2008 Pazartesi

YENİ İNSAN Yeni Sinema'dan


Sevgili dostlar merhaba,

Ocak 2007'de çıkan 18-19. sayımızdan sonra, dergimize bir süre ara vermek durumunda kaldık. 20-21. sayımızla birlikte, dergimizi tekrar düzenli çıkarmayı hedefliyoruz. Bu düzensizlik nedeniyle, yazarlarımızdan ve okurlarımızdan özür dileyerek başlayalım…

20-21. sayımız, bugün itibariyle kitapçılarda. Hafta sonuna kadar da yaklaşık 30 şehre ulaşmış olacak. Bu vesileyle, dergimize ulaşmayan İstanbul dışındaki okurlarımızdan, bizimle iletişime geçmelerini de rica etmiş olalım…

Dergimizin yeni sayısının içeriğine gelince:

Sinemamız ve ülkemizin kültür-sanat hayatı, bir yandan hareketli, bir yandan ise kupkuru ve sığ bir görüntü veriyor. Zaman zaman parıldayıveren gündemler derinleşmeden sönümleniyor; bunun karşısında ise, kültür-sanat hayatının pek çok temel başlığı, yani üretim ilişkileri, üretim biçimleri, üretim koşulları; dağıtım ve alımlayıcı ile buluşma sorunsalları, sanatçının özgürlük ve bağımsızlık sorunu, sanatçının geçim sorunu gibi çok önemli başlıklar neredeyse hiç tartışılmıyor. Sponsorların ve emperyalist kurumsallıkların belirleyiciliğinde, yani sermayenin hegemonyasında süren bir kültür-sanat hayatı ile karşı karşıyayız.

Bu sayımızla birlikte, bu temel meseleleri yeniden-tartışmaya başlıyoruz. Yaratıcılık, özgürlük ve bağımsızlık için, sanatın ve sanatçının ihtiyaç duyduğu ögeleri yeniden-tarif etmeye çalışıyoruz.

20-21. sayımızın içeriğinde, esas olarak 'sinemamız aklını ve öfkesini yeniden kazanabilecek mi?' sorusuna yanıt arıyoruz. Bu çerçevedeki tarihsel ve güncel değerlendirmeler dışında, açtığımız bir diğer gündem 'sinema-tv emekçileri örgütlenmesi'. Bu konudaki kimi adımların belgelerini de yayınlıyoruz bu sayımızda. Bu başlıktaki önemli yazılardan biri, Hollywood'daki sinema emekçilerinin örgütlenmesindeki çok kritik bir eylem sürecine dair: 'Hollywood'da Sınıf Savaşları' başlıklı yazıyı çok ilginç bulacağınızı sanıyoruz.

Ayrıca geçen sayımızda başladığımız '12 Eylül' dosyamız bu sayımızda da devam ediyor. Dergimizdeki 'Akademinin Sinema Gündemi'nde de 'Belgesel Sinema'da Kurgu' yazısının 2. bölümünü de bulabileceksiniz. Bu başlıktaki bir diğer önemli yazı ise, Zahit Atam'ın "Yeşilçam'ın İktisadi Krizlerine Sosyolojik Bir yaklaşım" yazısı.

Son olarak, geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Osman Sembene, Ingmar Bergman üzerine yazılar da dergimizde yer alıyor. 2008 Altın Koza'da 'En İyi Film' ödülünü alan sevgili dostumuz Özcan Alper'le yaptığımız güzel ve önemli söyleşinin yanı sıra, Sırrı Süreyya Önder, Mustafa Ziya Ülkenciler, Ömer Tuncer röportajlarını da 20-21. sayımızda okuyabileceksiniz.

Dergimiz ile ilgili görüş ve önerilerinizi, yenisinema@yenisinema.net adresine bekliyoruz.

En kısa zamanda buluşmak dileğiyle...