11 Eylül 2008 Perşembe

Hollanda destekli garajda yapılan işler!...

"Hollanda hükümetinin en özel destek verdiği" (Bakınız: Cumhuriyet, zihindeki gösteriyi haber yapıyor!...) garajistanbul, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için savaşım veren kuruluşlardan biri. Bu kapitalist kuruluşun Zaman gazetesindeki izdüşümünü aktarıyoruz:


garajistanbul diyor ki: Şehri duyun, görün, koklayın!


İstanbul'un heyecanlı ve üretken sanat mekânlarından garajistanbul'un yeni sanat sezonu 20 Eylül'de başlıyor.

Mekân, kapılarını festival gibi bir 'yeni medya' etkinliği ile sanatseverlere açıyor. Açılış sürprizi ise 'kosmopolistanbul 1: CitySense'. garajistanbul, bu etkinlikle sanatseverleri şehri duymaya, görmeye, tatmaya, koklamaya davet ediyor. Hollanda hükümeti ve yerel yönetimlerin kültürlerarası diyalog projesi "kosmopolis"in garajistanbul'la ortaklığı kapsamında "kosmopolistanbul 1" adıyla gerçekleşecek ilk etkinlik, Citysense (Kent Duyusu). Etkinlik, Nat Muller'in küratörlüğünde, Başak Şenova, NOMAD işbirliği ile ses, koku, tat enstalasyonları, performanslar, video gösterimleri, Hollanda'dan ve Türkiye'den sanatçılarla 20 ve 21 Eylül'de yapılacak.

CitySense, beş duyumuzun büyük kentlerle kurduğu ilişki üzerine bir yeni medya gösterisi. "Rotterdam'da, Amsterdam'da, Londra'da, New York'ta ve İstanbul'da beş duyumuzu nasıl kullanıyoruz, kullanabiliyor muyuz? Peki, duyularımızı gerçekten biz mi kullanıyoruz?" gibi soruların cevabını arıyor. CitySense'in video gösterimleri, canlı olarak gerçekleşecek. Yiyecek ve koku yerleştirmeleri ve canlı işitsel-görsel performanslardan oluşan program çerçevesinde üç dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Bu gösteriler, Body Odor No.5 (Vücut Kokusu No.5) - Maki Ueda, Urbanopathic Confection (Kentsel-Rahatsızlığa Karşı İlaç Şekerlemesi)- Wietske Maas ve 20-20000: The Infra Ultra Sound Society (Sesaltı Üstü Topluluğu) - Sasker Scheerder&Radboud Mens. Programda ayrıca dünyaca ünlü lazer/ses performans sanatçısı Edwin van der Heide (Hollanda), lazer/ses performansıyla katılımcılara unutulmaz bir gösteri sunarken, My Pocket (Cebim) adlı gösterisiyle Burak Arıkan, günümüzün tekno-kültürel ortamından yola çıkarak karma bir kesişim alanı oluşturuyor. Bilgi için: garajistanbul.org

(Kaynak: Zaman)

***

Ayrıca bakınız:

"...Hollanda'nın Güney Afrika Cumhuriyeti'nde; (...) yaptığı katliamlar tarih kitaplarında yazmaz ve tarihin tozlu arşivlerinde yok edilir. Bu yapılanlar unutturularak en ileri, en uygar medeniyet batıymış gibi gösterilir..."

(Kaynak: Evrensel Genç Hayat)