Özellikle 12 Eylül Faşizmi'yle birlikte dilimizin askerileşmesi, İngilizceleşmesi için yoğun bir çaba harcandı, harcanıyor, harcanacak. Tümel olarak faşizme karşı çıkmakla birlikte, herkesin anadilini kullanma özgürlüğünü de savunmalıyız. "İngilizce evrensel dildir." aldatmacılığına teslim olmamamız gerekir. Herkes, kendi anadilini yetkinlikle kullanamazsa, öğreneceği yabancı dil de, anadilini kullanma yetkinliği düzeyinde olur. 12 Eylül Faşizmi ve o süreçten önce varlığını sürdüren faşizm, salt Kürtçe'ye değil, Türkçe'ye de düşmanlık besledi. İnsanları, asker dili, İngiliz dili yada kuş dili kullanmaya zorladı...
soL gazetesine yansıyan bir dil bilinci çalışmasını okurlarımıza duyuruyoruz:
Dil Bayramında “Dil ve Hayat”
PEN Türkiye Merkezi, 76. yılında Dil bayramı kutlamaları çerçevesinde, edebiyatın usta isimlerini Türk Dili panelinde bir araya getiriyor.
soL (HABER MERKEZİ) 76. yılında Dil Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 26 Eylül Cuma günü (yarın), Yıldız Teknik Üniversitesi, Beşiktaş Kampüsü Oditoryumu’nda, üniversitenin Türk Dili bölümünün düzenlediği, Türk Dili Toplantıları başlıklı oturumların ilki “Dil ve Hayat” adıyla gerçekleşecek. PEN Türkiye Merkezi’nin de desteğiyle gerçekleşen paneli şair Tahsin Yücel yönetecek. Yazar Füsun Akatlı, şair ve yazar Ataol Behramoğlu ile Yusuf Eradam’ın katıldığı panelin dil etkinlikleri sorumluluğunu Hikmet Altınkaynak yürütüyor. Panel 13.30’da başlayacak.
(Kaynak: soL)