11 Ağustos 2008 Pazartesi

Yeni Tiyatro'dan "resmi" tanıtım yazısı...

Biz, tiyatroyla ilgili yayınları sürekli olarak izliyoruz. Bize yollanmasını beklemiyoruz. Paramızı bastırıp satın alıyoruz. Böylelikle, hem erken ediniyoruz yayınları ve hem de verdiğimiz parayla desteklemiş oluyoruz. Örnekse Yeni Tiyatro dergisinin herhangi sayısından bir tane satın alıp, dönüşümlü okumak yerine, birden fazla satın alarak, hem hızlı okumuş ve hem de yukarıda belirttiğimiz gibi dergiyi desteklemiş oluyoruz. Bu destekleme sözünü de "kıyak" anlamında kullanmıyoruz. Böyle bir derginin yaşamasını istediğimiz için, elimizden geleni yapıyoruz. Yine her sayı reklam vererek, yaşamasına katkıda bulunuyoruz. Böyle dergilerin yaşaması; yani sansürcü olmayan yayınların soluk alması gerekiyor. Sansürcü yayınlara ne denli karşıysak, sansürcü olmayan yayınlara da o denli sıcak bakıyoruz...

Sansürcü olmayan Yeni Tiyatro'nun yolladığı "resmi" tanıtım yazısını okurlarımıza sunuyoruz:


“YENİ TİYATRO DERGİSİ”NİN 6. StAYISI KİTAPÇILARDA VE BAYİİLERDE!..

Genel yayın yönetmenliğini Erbil Göktaş’ın yaptığı “YENİ TİYATRO DERGİSİ”nin 6. sayısı çıktı ve okurla buluşmak için kitapçılara ve belli başlı bayilere dağıtıldı. İmran Uzun’un hiç basılmamış ve oynanmamış, 2002 KASAİD ödüllü “Sefdiğim” adlı oyununu “kitap eki” olarak veren derginin yayın kurulunda ise şu adları görüyoruz: Hayati Asılyazıcı, Yalçın Baykul, Erbil Göktaş, Sema Göktaş, Okday Korunan, H. Zafer Şahin.

Yaz sayısında bile çok yoğun olan gündemi yakalamak adına 80 sayfa çıkan derginin 6. sayısında da çok önemli yazılar ve polemikler yer alıyor. Erbil Göktaş, Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nda yaşanan ve tiyatroyu “kaosa” sürükleyen süreci ele alan yazısında çok önemli açıklamalarda bulunuyor. Yine Hilmi Bulunmaz’ın Erbil Göktaş’ın daha önce yazdıklarına karşı “Yanıt Hakkı”nı kullandığı yazısıyla şimşekleri üzerine çekiyor. Erbil Göktaş kendisini kıyasıya eleştiren Hilmi Bulunmaz’ın yazısını yayınlamakla, her konuda olduğu gibi, burada da “farklı” bir yayıncılık ilkesini benimsediğini ve sansürden yana olmadığını gösteriyor.

Bu sezonun önemli oyunlarının izlenimleri ve eleştirileri derginin yazarları ve eleştirmenleri tarafından değerlendiriliyor. Sema Göktaş ise, yaklaşan “Yetenek Sınavları” nedeniyle “Oyun Yazarı Yetişmiyor” başlıklı yazısında, Türkiyedeki yazarlık eğitimini sorguluyor. Hayati Asılyazıcı, “Hüznün Yeri Oldu AKM” başlıklı yazısıyla dikkati çekiyor. Arda Odabaşı’nın “1908 Devrimi”nin 100 yılındaki araştırmaları sürüyor; bu sayıda Aka Gündüz’ün “Aşk ve İstibdat” adlı piyesi ele alıyor. Coşkun Irmak ise bu sayıdaki yazısında “Metinli Tiyatro Olur mu?”yu tartışıyor. Alpay Ekler “Çanakkale’de Kukla Kucaklaşması”nın izlenimlerini aktarıyor. Erhan Özçelik ise Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nun tarihini ve bu yılki etkinliklerini anlatıyor. Dergide ayrıca, AST’ın 45. yılı için bir söyleşi ve bir Eleştiri yer alıyor. Yaşar Akalın ise “Bir Kara Olay: Sivas Kıyımı” yazısında Tiyatro Simurg’un sahnelediği oyunu değerlendiriyor.

Aynı zamanda “hakemli” olmasıyla akademisyenlere de yer veren derginin “hakem kurulu”nda ise şu adlar yer almaktadır: Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Hasan Erkek, Doç. Dr. Sema Göktaş.

Yeni Tiyatro Dergisi’nin 6. sayısında yer alan yazarlar ve yazıları ise şöyle:

Erbil Göktaş
Sunuş / Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu'nda Neler Oluyor? ya da "Bozkırda Bir Kral Lear"

Hayati Asılyazıcı
Hüznün Yeri Oldu
Atatürk Kültür Merkezi

Alpay Ekler
Çanakkale'de Kukla Kucaklaşması

Arda Odabaşı
1908 Devrimi'nde Bir Piyes: Aşk ve İstibdat

Sema Göktaş
"Oyun Yazarı Yetişmiyor"

Berna Kurt
İsimler Evi'ne Hoş Geldiniz

Coşkun Irmak
"Metinli" Tiyatro Olur Mu?

Ersin Çakmak
Orada Bir Tiyatro Var...

Cenk Gündoğdu
Atilla Oğultekin'le AST Üzerine

Kadir Akbulut
"Hepimiz Allan'ız"

Tülay Yıldız Akgül
Küçük Hanımlar Küçük Beyler İçin Tiyatro

Yaşar Akalın
Bir Kara Olay Sivas Belgeseli

H. Hilmi Bulunmaz
İftiradan Yana Olmak Yada İftiradan Yana Olmamak

Melih Şaştım
Romanya'da Bir Tiyatro: Tony Bulandra Tiyatrosu ve Romanya'da Bir Festival: "Babil Festivali" 1

Metin Güler
Tiyatro Ama Niçin?

Erhan Özçelik
Tiyatro Ötesindedir Tiyatronun Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu

Duygu Toksoy
O'Neill Erzurum'da...


Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:

İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, Galatasaray İnsan-Kitap, Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Beyoğlu Mis Sokak Gazete Bayii, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayii, Karaköy İskelesi Gazete Bayii, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan ve İmge Kitabevi.

Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan, Bilim-Sanat ve İmge Kitabevleri'yle Ankara Sanat Tiyatrosu Fuayesi.

Kocaeli; Belsa Kelepir (Fırat) Kitabevi, Kolordu Nurkan ve Çağdaş Kitabevleri; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Yürüyüş Yolu Başı Barış Büfe Gazete Bayii.

İzmir; GSF Kitapçısı, Devlet Tiyatrosu Gişesi.

Sakarya; Değişim Kitabevi, Xir Kitabevi.

Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı / Ahmet Turunç, Bursa Sanat Tiyatrosu.

Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.

Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu.

Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları.

Eskişehir; Adımlar Kitabevi