2 Ağustos 2008 Cumartesi

Kazım, Cücenoğlu'nun oyunlarını beğenmiş!...

Aşağıdaki görüşler, Kazım Şimşek'e ait. Kazım, Bulunmaz Tiyatro'da sanat yapıyor. Sadece oyunculuk değil; birçok işe kafa yoruyor, emek harcıyor. Kitap okumayı bir alışkanlık haline getiren Kazım, "görev bilinci"yle değil, gerekli gördüğü için kitap okuyor...

Ben, Tuncer Cücenoğlu'nun oyunları hakkında, Kazım'la aynı görüşü paylaşmıyorum. Cücenoğlu'nun oyunlarını beğenmiyorum. Özellikle "Çığ"dan nefret ediyorum. Herşeye karşın, Çıkmaz Sokak, burun farkıyla diğer oyunlarından öne çıkıyor. Yer yer beğendiğim sahnelere sahip Çıkmaz Sokak...

Bulunmaz Tiyatro'da bulunan insanlar, "yüz çiçek açsın, bin fikir gelişsin" kuramına uygun düşünüyor, yaşıyorlar. Bu bağlamda, hemfikir olmasak da Kazım'ın görüşlerini okurlarımıza sunuyoruz... (HB)

Okuyunuz:


Tuncer Cücenoğlu'nun "Toplu Oyunları 1" adlı eserini okudum


Kazım Şimşek
21 Temmuz 2008


Tuncer Cücenoğlu'nun Mitos-Boyut Yayınları' ndan çıkan "Toplu Oyunları 1" adlı kitabını okudum. Kitapta üç oyun yer almaktadır: Çıkmaz Sokak, Dosya ve Kördövüşü.

Yazar hakkında kısa bilgi vereyim:

Çorum doğumludur. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nü bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevler yaptı. 1983'te devlet memurluğundan ayrıldı.

Cücenoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Tiyatro Yazarları Derneği Yönetim Kurulu üyeliği, MSM Özel Konservatuarı “Dramatik Oyun Yazarlığı” öğretmenliği, PEN Yazarlar Derneği üyeliği, Papirüs Yayınevi Tiyatro Bölümü Yönetmenliği gibi görevleri bir arada yürütmektedir.

Cücenoğlu’nun oyunları bir çok dile çevrilmiştir.

Eserleri:
Aşk ya da Elmas ile Servet'in Hikayesi - Anlatı
Arthur Miller'ın Ölümü - Tiyatro
Atatürk ve Sanat - Tiyatro
Matruşka Romanya'da -Tiyatro
Bu Dünyadan. . - Tiyatro
Gergedan'laşan Dünya - Tiyatro
Polonya İzlenimleri - Tiyatro
Devlet Tiyatroları'na Öneriler - Tiyatro
Repertuar Politikaları Değişmelidir - Tiyatro
Yurtdışında Yaşayan Türklere Düşen Görevler (2) - Deneme Y
urtdışında Yaşayan Türklere Düşen Görevler - Deneme
Aşk ya da Elmas ile Servet'in Hikayesi - Öykü
Uğur Uludağ'ın Önlenemeyen Tırmanışı - Tiyatro
Kiralık Gelinlik - Öykü
Cumhuriyetimizin 80inci Yılında Oyun Yazarlığımız - Tiyatro
Sabahattin Ali Dosyası Açılmalıdır - Deneme
Yazın ve Tiyatro - Tiyatro
Boyacı
Neyzen
Çığ
Yeşil Gece
Toplu Oyunları 1
Toplu Oyunları 2
Toplu Oyunları 3

ÇIKMAZ SOKAK

Oyun, üç kişilik ve tek perdeliktir. 1981 Abdi İpekçi Ödülü, 1986 Avni Dilligil En Başarılı Yazar Ödülü ve 1987 Hollanda İnsan Hakları Ödülünü almıştır.

Yunanistan' da 1967 yılında askeri darbe olmuş ve bu darbe sonucu 30 bin kişi tutuklanıp, işkenceden geçmiştir. Oyunumuz bu darbeden 7 yıl sonrasında geçmektedir.

Oyun kişileri; Celika, Spanos ve Lilika' dır. Oyunda Lilika ve Celika kardeştirler. Spanos ise polistir. Oyun Celika' nın evinde geçmektedir. Lilika, Spanos ile arkadaş olup, O' nu evine davet etmiştir. Lilika' nın bu daveti aslında bir oyundur. Daveti kabul eden Spanos'u evde Celika beklemektedir. Celika, 7 yıl önce Spanos tarafından kendisine yapılan işkenceyi unutmamıştır; O' nu yaptıklarından dolayı sorgulayıp, O' na cezasını vermek ister.

Oyunun dili sade, anlaşılırdır.

DOSYA

Oyunda 11 kişi vardır. Oyun üç mekanda geçmektedir. Bir evin salonu, zengin bir işadamının bürosu ve resmi bir dairenin müdür odası. Oyun iki perdeliktir. Zaman 1981, yer İstanbul' dur.

Oyunda bir kurumda çalışan bir adamın dönen yolsuzluk olaylarını ortaya çıkartıp, bunu rapor haline getirmesi ve müdürüne vermesiyle yaşananlar anlatılıyor. Bu rapor dolayısıyla adamın hayatı alt üst olacaktır.

Toplumda yaşanan yolsuzlukları araştıranların başına neler geldiği, gerçekleri araştıran insanların nasıl yalnızlığa itildiklerini oyunda görüyoruz.

Oyunun dili sade, anlaşılması kolay bir oyundur.

KÖRDÖVÜŞÜ

9 kişilik bir oyundur. Bir kişi iki farklı insanı oynuyor. İki perdeliktir.

Oyun Ankara' nın gecekondu semtlerinden birinde, bir evde geçiyor. 7 kişik bir aile küçük bir eve sıkışmış bir şekilde yaşıyor. Baba makinisttir. İki oğlu da işsizdir. Yatalak annesi ve sara hastası bir kızı vardır.

Aile maddi yönlerden çok sıkıntıdadır. İşsiz oğullarından biri serserilik yapıp, geçici işler yapıyor. Küçük oğlu iş için İstanbul' a gitmeyi düşünüyor. Aile hasta kızlarını doktora değil de bir cinci hocaya baktırmak istiyor. Cinci hocayla yaşadıkları, ev sahibiyle yaşanan olaylar, çok cimri olan yatalak annesine yaptıkları oyuna hoşluk katıyor.

Cahilliğin, işsizliğin, çaresizliğin, parasızlığın sonucu olarak yaşanan hüzünlü olaylar oyunu oluşturuyor.

Oyun dili sade, kolay anlaşılırdır. Yazarın ilk oyunudur. 1972 yılında yazılmış, 1987ve 1997 yıllarında tekrar düzenlenmiştir.

Üç oyun çok kez sahnelenmiştir. Tüm oyunları beğendim. Üç oyun da birbirinden güzeldir. Herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.

(Kaynak: HAYATIMIN RENKLERİ)