İnsanlara gelecek vaadinde bulunmanın dışında bir argümanı kalmayan burjuvazi, işi o denli ileri boyuta taşıdı ki, artık gelecek vaadini ahirete dek uzattı. Bu anlayışı en iyi pazarlayan AKP adlı bir parti kurdurdu ve bu partinin yelkenlerini Amerikan rüzgarıyla şişirip başımıza musallat etti. Emekçilere, ahiretteki mutlu(!) gelecekten başka sunabileceği bir şeyi kalmayan burjuvazinin politik körlüğüne karşı savaşım vermek gerekiyor. Bu bağlamda, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin bize e-postayla yolladığı bir programı sunuyoruz:
NHKM'de AKP'nin kültür-sanat alanındaki gerici icraatları tartışılıyor:
AKP'li belediyenin yasak koyduğu "Son Kumsal" filmi NHKM'de!
Neo-liberal ve gerici saldırı altındaki sanat
AKP'nin kültür sanat alanındaki saldırıları sanatçıların sabrını taşırdı. 30 Ağustos'ta NHKM'de bir araya gelecek sanatçılar ve yazarlar, kimi yerel festivallerde AKP'li belediye başkanlarınca "taciz edilen" sanatçılardan, Frankfurt Kitap Fuarı'nın AKP şovuna dönüştürülmesi girişimlerine, sahne yıkımları ve kitap toplatmalardan, sanatın sermaye tarafından kuşatılmasına kadar bir dizi başlığı tartışmaya açıyor.
Etkinlik programı ve katılımcılar şöyle:
30 Ağustos 2008 Cumartesi - Özel gösterim ve tartışma
Tartışma - 19.30: "Neo-liberal ve gerici saldırı altındaki sanat"
Katılımcılar: Kemal Özer, Nihat Behram, Leyla Erbil, Rüya Arzu Köksal, Burhan Gün (Avukat, Belgesel Sinemacılar Birliği Hukuk Danışmanı), Orhan Aydın, Çağrı Kınıkoğlu
Özel Gösterim – 21.00 "SON KUMSAL"
Yön.: Rüya Arzu Köksal - Gör.Yön.: Aydın Kudu
"Son Kumsal" yaygın tanımıyla "politik" bir belgesel değil.
Ama öyle bir dönemden geçiyoruz ki, yaşamı savunmak, muhalif bir politik söyleme kapıyı ardına kadar açmaya başladı. Doğal çevrenin piyasa tarafından tahrip edilmesinin Karadeniz Sahil Yolu ekseninde ödenen insani/toplumsal bedellerine kamerasını çeviren "Son Kumsal" ekibi de, bu insani duyarlılık ve sorumluluk ile hareket ederek yola çıktıklarında, o piyasacı-gerici güruhu filmlerinin karşısına dikilmiş buldular:
22 Temmuz akşamı İnebolu'da yaşanan olay, AKP'li belediye başkanlarının tahammülsüzlüğünün ve keyfi uygulamalarının son örneği oldu. İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, Karadeniz Sahil Otobanı projesini konu alan belgeselin gösterimini, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eleştirildiği gerekçesiyle yarıda kesmiş ve belgeselin yönetmenlerinden İnebolu'yu terk etmelerini istemişti. Güleç, Erdoğan'ın sahil yolunun yapımı öncesindeki açılış konuşmasının ardından dağı delen greyderlerin gösterilmesini, Başbakan'a hakaret saymıştı.
Bu vak'a ilk değil ve görünen o ki, son olmayacak.
Sanatçılar bu toplumda uzun süredir hakarete uğruyor, parayla terbiye edilmeye çalışılıyor, toplumsal sorumluluklarından alıkonuyor…
Bu son olmayacak dedik… Ta ki sanatçılar ve alımlayıcılar, bir araya gelip, bu sorunu aşmanın yollarını döşeyene kadar…
NHKM olarak, bu sorunun aşılabilmesinin yolunun, neo-liberalizm ve gericiliğe karşı bir ortak akıl ve mücadele inşa etmekten geçtiğini düşünüyoruz. Burada sorumluluk hepimizde: Kurumlar, sanatçılar ve sanatseverler olarak bu azgın ve küstah saldırıların karşısında birbirimize sahip çıkmanın; aklımıza ve hülyalarımıza sınır tanımamanın elzem olduğu bir döneme girmiş bulunuyoruz bir süredir.
Bu nedenle, belediye başkanının yasak koyduğu "Son Kumsal" filmine gösterim imkânı vermenin ve ekibine destek olmanın bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz.
Bu çabamızda ve mücadelemizde, siz Nâzım dostlarıyla da buluşmak dileğiyle…
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi: Ali Suavi Sokak (Sanatçılar Sokağı) No:7, Bahariye, Kadıköy / Tel: 0216 414 22 39