19 Ağustos 2008 Salı

Devlet Tiyatroları oyuncusu Savaşçı öldü...

Tiyatro sanatçısı Ertan Savaşçı toprağa verildi


Dün hayatını kaybeden Devlet Tiyatroları Sanatçısı Ertan Savaşçı, Ankara'da toprağa verildi.

Savaşçı için Küçük Tiyatro'da düzenlenen törene, ailesinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin ile tiyatro sanatçıları katıldı.

DT Genel Müdürü Bilgin, burada yaptığı konuşmada, bazı değerlerin yerinin, kaybedildikten sonra kolay doldurulamadığını, Savaşçı'nın da bu değerlerden biri olduğunu söyledi.

''Tiyatro, değerli bir sanatçısını, ustasını, bir büyüğünü, Ertan babasını kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içinde'' diyen Bilgin, Savaşçı'nın 50 yıllık meslek hayatında, sahnede yarattığı karakterlerle insanlara ışık tuttuğunu anlattı.

Bilgin, son derece mütevazı olan usta sanatçının inandığı değerlerden vazgeçmeyen onurlu bir yaşam sürdüğünü belirterek, ailesi ile tüm tiyatro camiasına baş sağlığı diledi.

DT Başrejisörü Rüştü Asyalı da duygularını, ''Onu, 1961-1962 tiyatro sezonunda Ankara'da Yeni Sahne ışıkları altında anımsıyorum. O günden düne kadar Ertan abimiz, kendine özgü biçemi ve tadıyla rol aldığı bütün oyunları renklendirdi'' sözleriyle dile getirdi.

Usta sanatçının oyunculuğu yanında, içtenliği, dürüstlüğü ve duyarlılığıyla da her zaman hatırlanacağını ifade eden Asyalı, Cemal Süreya'nın ''Her ölüm erken ölümdür'' dizelerinin Savaşçı'ya çok uygun düştüğünü kaydetti. Sanatçılar, tiyatro sahnesine konulan Savaşçı'nın naaşının önünden geçerek, saygı duruşunda bulundu.

Savaşçı'nın naaşı, Karşıyaka Camisi'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ankara'da 1937 yılında doğan Ertan Savaşçı, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden 1959'da mezun oldu. Aynı yıl Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başlayan Savaşçı, ''Klinik Bir Vaka'', ''Köroğlu'', ''Julius Caesar'' gibi oyunlarda rol aldı.

(Kaynak: SABAH)