10 Mayıs 2008 Cumartesi

Yeni Tiyatro'dan Ertuğrul Günay'a açık mektup!

Erbil Göktaş


Turizm Ve Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'a
"Tiyatrolara Yapılan Devlet Desteği"
İle İlgili Açık Mektup


Sayın Bakanım,

Bu sayıda Kocaeli'de mali durumuna bakmadan, bıkmadan usanmadan bir "tutku" gibi sürekli salonlar açan, sonra bunları "kaptıran" ya da elinden kaçıran Mustafa Takmaz'la bir söyleşimiz var. Öncelikle onu okumanızı rica ediyorum. Ceren Cevahir'in bu ilginç söyleşisi, "Özel Tiyatrolara Yapılan Devlet Desteği"nin özellikle İstanbul dışındaki kentlerde ne gibi haksızlıklara yol açtığını belgelemesi açısından ibret verici. Bu "ibret sahnelerini" size aktarmak zorundayım.

Mustafa Takmaz bundan 5 yıl önce seks filmleri oynatan "Eski star Sineması"nı aldı ve tamir ettirerek oyun oynanabilecek bir sahne yaptı, fakat 5 kuruş devlet yardımı alamadığı için hem borçlandı hem de bu sahneyi bir başkasına bırakmak zorunda kaldı. Neyse ki, alan da "tiyatro" yapmasa da, tiyatroyla ilgili bir arkadıştı da "sahnemiz" başka bir şeye dönüşmedi ya da yıkılıp bar, gazino ya da alışveriş merkezi yapılmadı.

Ben asıl, bu yıl tanık olduğum, şimdi Dündar Çiğit Sokak'taki (Yürüyüş Yolundaki HSBC Bank'ın arkasındaki sokaktan sağa dönünce) "metruk" üç katlı binanın nasıl bir "oda tiyatrosu"na dönüştürüldüğünden söz etmek istiyorum. Alt katı kafeterya, orta katı 70 kişilik oda tiyatrosu, 3. katı da dans salonu ve büro olan bu binaya "devlet yardımı" yapılmayacak da kime yapılacak? Şimdiye kadar kimlere yapıldı ve nasıl karar verildi? Bunları kimler denetledi? Mustafa Takmaz her yıl projeler verdiği halde "niçin" devlet yardımı alamıyor? Mehmet Çevik'in yönettiği "Nazıma Türkü"den, Zeynep Kankonde'nin yönettiği Shakespeare'in "Soneler"ine kadar pek çok eseri Kocaelilere harç borç yaptığı ama elinde tutamadığı salonlarda sergiledi. Bu yıl da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından ve okul bitirmiş bir ekiple ve üstelik Bakanlığınızdan "ödül" almış ve basılmış bir oyunla başvurduğu halde, Mustafa Takmaz'ın sahibi olduğu "İlkay Eser Tiyatrosu/Yeni Meydan sahnesi" niye yardım alamıyor?

İlkay Eser'i de size tanıtmak isterim; gencecik, yaşamının baharında bir tiyatro tutkunu... 2003 yılında Mustafa Takmaz ve arkadaşlarının da için de olduğu turne otobüsünde yaşamını yitirmiş bir genç oyuncu... Daha yirmili yaşlarını süren...

Kocaeli Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'nde çalışan bir akademisyen ve sezonda yaklaşık 10 kentte "tiyatro" izleyen bir "eleştirmen" olarak diyorum ki; İlkay Eser Tiyatrosu/Yeni Meydan sahnesi bu yıl sunduğu projeyle İstanbul'daki pek çok tiyatroya bile eşdeğerde sayılabilecekken, salt "yardım" alabilmek için "tiyatro" yapıyor görüntüsü veren "naylon tiyatroları" görmüyor musunuz?

Yaptığınız "bina" yardımlarının çoğunun da zaten "varolan" binalara gittiğini görmüyor musun? Bu "bina yardımları" da niye doğru yerlere, yani sıfırdan eski apatmanları, bodrum katlarını, sinemaları alıp "pırıl pırıl tiyatro sahnesine" dönüştürenlere verilmiyor?

Böyle "haksızlıkları" yazacağız ki, siz de gereğini yapacaksınız ki, bütün bu yanlışlıkların vebali sizin omuzlarınıza yüklenmesin...

Bu yıl Türkiye semalarında gördüğüm ve Kocaelide de yaşadığım için yakından tanık olduğum "en trajik olay" bu olduğu için aktarma gereğini duydum. Daha önce de çeşitli haksızlıkları ve yanlışlıkları gündeme getirdiğim gibi... Saygılarımla. Erbil Göktaş

(Kaynak: Yeni Tiyatro, Mart-Nisan 2008)