23 Mayıs 2008 Cuma

Tiyatroda dekor...

Selçuk Veysel Zurnazanlı


Önsöz

Bu çalışma, tiyatro sanatında dekorun yeri ve önemi üzerine hazırlanmıştır. Böylesine geniş bir konuyu tarihsel gelişimi içerisinde incelemenin tiyatral anlamda bana çok şey kattığına inanıyorum.

Bu çalışmayı, genel anlamda dekora bir bakış ve onun tarihsel gelişimi olarak iki bölümde incelemeyi daha uygun buldum. Birinci bölümde tiyatroda dekorun yeri, özellikleri ve sahnede kullanılması ile ilgili teorik bilgiler yer almaktadır. İkinci bölüm ise dekorun Antik Yunandan başlayarak günümüze kadar, çeşitli tarihsel süreçler ve akımlar içerisinde değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Tiyatro sanatını, önemini ve estetiğini anlamaya çalıştığım zamanlarda hazırladığım bu çalışmanın, teknik açıdan yetersiz olmasına rağmen, kişisel gelişimimde bana büyük bir ivme kazandıracağına inanıyorum.

Üzerinde düşünülmesi, araştırılması ve daha ayrıntılı incelenmesi gereken pek çok olgu, insan ve kavram içeren bu araştırmanın gerekli olgunlukta olmadığına inanmakla beraber, yine de bu konuda kısmen de olsa başvuru olanağı sağlayabilecek bir belge olmasını diliyorum.

(Bakınız: HOTEAD)