Emek cephesine hiçbir yararı olmayan bir tiyatro festivali düzenleniyor. Kapitalist dünya görüşünü pekiştirmek için gayret eden İKSV'nın düzenlediği bu festival, sanat sarhoşlarına tiyatral meze sunuyor. Aşağıdaki haberi Milliyet'ten aktarıyoruz:
Tiyatro Festivali yaklaştı!
Tiyatro izleyicisi ile birbirinden ilginç 70’in üzerinde gösteriyi buluşturacak 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin 20 günlük yolculuğu, 15 Mayısta Aya İrini’de başlayacak.
8 Mayıs 2008 Perşembe
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından AYGAZ ve OPET sponsorluğunda düzenlenen 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 4 Haziranda sona erecek.
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek açılış töreninde, "2008 Tiyatro Onur Ödülleri" Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’a sunulacak. Almanya, İsviçre, Fransa, İtalya, Litvanya, Danimarka, Hırvatistan ve Amerika’dan dünyaca ünlü 8 uluslararası topluluğun ilginç gösterilerine sahne olacak festivalde, yaklaşık 25 yerli oyun, dans ve performans ilk kez seyirci ile buluşacak. Festival izleyicileri 20 gün boyunca 70’in üzerinde gösteri izleme imkanı bulacak.
Festival etkinlikleri Aya İrini, Atatürk Kültür Merkezi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Kenter Tiyatrosu, Garajistanbul, Santralistanbul, Muammer Karaca Tiyatrosu, Sabancı Üniversitesi, Antrepo No. 3, Ses Tiyatrosu, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Bilsar, Galataperform, Pera Müzesi, Talimhane Tiyatrosu ve Tiyatro Z’de gerçekleştirilecek.
Merakla beklenen konuklar
Dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsythe ve topluluğu "The Forsythe Company", festivalin Almanya’dan merakla beklenen konukları arasında yer alıyor.
William Forsythe’in, Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte tasarladığı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 60. yılına adadığı "İnsan Yazıyor" etkinliğinin, festivalin en çok konuşulan gösterilerinden biri olması bekleniyor.
Tophane’deki Antrepo No.3’te 23-24 Mayısta gerçekleşecek performansta "The Forsythe Company"nin 60 dansçısı, kömür tozuyla kaplanmış masalara İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden harfler, kelimeler ve cümleler yazmaya çalışırken, sürekli engellerle karşılaşacaklar ve bu yolla insan hakları ihlallerini güçlü bir beden diliyle anlatacaklar. Bu projede Türkiye’den de dansçılar yer alacak. Performansta, dansçıların yanı sıra izleyiciler de koreografiye aktif olarak katılabilecek. Yaklaşık 3 saat sürecek performansta izleyiciler mekana diledikleri gibi girip çıkabilecek.
(Kaynak: Milliyet)