20 Mart 2008 Perşembe

YORUM'suz / 2

.........................Akmen..,,..Demirkanlı


KÖŞE YAZARLARINA TAZMİNAT CEZASI


Tiyatro...Tiyatro" DergisiYayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı ve yazar Üstün Akmen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla toplam 12.5 milyar Türk Lirası tazminat cezasına çarptırıldı.

Demirkanlı ve Akmen; Kacaeli B.B. Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in yönetmeliğe aykırı bir şekilde görevden alınarak yerine Ragıp Savaş’ın getirildiği dönemde yazdıkları yazılarda Karaosmanoğlu’na “basın yoluyla hakaret ettikleri” iddia ediliyor.

Konu ile ilgili ilk dava; Tiyatro… Tiyatro… ve Nokta Dergisi yazarlarından Uluslararası P.E.N. Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi Genel Başkanı Üstün Akmen’e açılmıştı. Akmen’in, Nokta Dergisi’nin 12-18 Temmuz 2004 tarihli 1097 sayısında “İzmit Tiyatrosu karanlığa gömülürken” başlıklı yazısında geçen, “Ve sen! Sen, eyyy İzmit’in Büyükşehir Belediye Başkanı… Karanlık gelecek habercisi, sen. Islık çalıp şeytan kovalayan, sanattan korkan oğlan… Çobansın sen demek! Koyunlarını yayacaksın çayıra, sen de yan gelip kavalı çalacaksın…” şeklindeki ifadelerinin ‘hakaret unsuru içerdiği’ yargısına varıldı.

Akmen, Kararı veren Kocaeli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Karaosmanoğlu’nun kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 7 bin 500 YTL (7.5 milyar TL) tazminat ödemeye mahkum edildi.

İkinci dava ise 2 Temmuz 2004 sayılı Birgün Gazetesi’ndeki köşe yazısında “İzmit ve AKP” başlıklı yazının sahibi Mustafa Demirkanlı’ya açılmıştı. Yazısında “… dün beline kadar sarkan sakallarını Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu için kesen, dini bütün, ama herkesten bütün (!) Karaosmanoğlu’na ‘Ne diyorsunuz bu işe?’ diye Yuvacık Belediye Başkanı olduğu günlerde sorsaydınız, muhtemelen ‘Vay, kafir!’ der, sakallarını sıvazlardı…” ifadesine yer veren Demirkanlı’nın, 5 bin YTL (5 milyar TL) manevi tazminat ödemesine karar verildi.

(Kaynak: IV. KUVVET, "KÖŞE YAZARLARINA TAZMİNAT CEZASI")