2 Mart 2008 Pazar

"YOBAZ" Tarsus’ta

Geçen sezon oynanan ve çok ses getiren “Yobaz” adlı oyun, 3 Mart 2008 Pazartesi günü saat: 19.30’da Tarsus Kültür merkezi’de sahnelenecek.

Yobaz adlı oyunun müziklerini Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan Kemal Günüç, Dans koreograflarını Mersin Devlet Opera-Balesi’nden Serbülent Biçer gerçekleştirmiştir.

ANADOLU OYUNCULARI HAKKINDA

2002 yılında Ali Mansuroğlu tarafından kurulan Anadolu Oyuncuları; Mersin’in en önemli “amatör” tiyatrosudur. Repertuarlarını ağırlıklı olarak toplumsal-gerçekçi oyunlardan oluştururlar.

Anadolu Oyuncuları’nın “çekirdek kadrosu; Ali Mansuroğlu, Gökhan Doğan, Mine Kabadayı ve Mehmet Tekkanat’tan oluşur. Bütün oyuncuları tiyatroya amatör bir ruhla bağlıdır. Oyuncular arasında;doktor, hemşire, sekreter, teknisyen, öğrenci, ev hanımı, emekli, tezgahtar gibi her kesimden insanlar vardır.

Bir tek Oyunlarının yönetimini “profesyonel” tiyatroculara bırakırlar

Son üç oyunlarını Mersin Şehir Tiyatrosu ve Altan Erkekli sahnesi Kurucu-oyuncu-yönetmeni Mehmet Tekkanat yönetmektedir

Yobaz Oyununun künyesi şöyle:
Yazan : Jean Baptiste Paguelin MOLİERE
Uyarlayan : Metin BALAY
Yöneten :Mehmet Tekkanat
Müzik : Kemal GÜNÜÇ
Koreografi: Serbülent Biçer
Dekor : Ali Mansuroğlu
Kostüm : Nazlı Canan Kilisli
Işık-Efekt : Murat Kozan

OYUNCULAR
Dudu : Ayşegül Tangören
Nuriddin : Ali Mansuroğlu
Mümin : Gökhan Doğan
Emel : Mine Kabadayı
Cenk : Turgut Ermercimek
Meryem : Güneş Çam
Vedat : Vedat Yalçın
Kamuran : Mehmet Tekkanat
Payende : Selma Köse
Dansçı :Pınar Eldemir

Oyunun Konusu
Yüzyıllardır anlatıla anlatıla bitmeyen bir öyküdür; “yobazlık” ve “yalancı sofuluk”. Eski destanlardan, çağdaş masallara; oyunlardan romanlara hep karşımıza çıkar. Din tüccarlığı yaparak kişisel menfaat sağlayanlar, dini kendi yozluklarına maske yapanlar, halkın duygularını kendileri için kârlı yatırımlara dönüştürenler bugün de dünyanın her yerinde fazlasıyla boy göstermiyor mu? Ve ne yazık, yasaklar ve tabular da…

Oyun Yönetmeni olan yılların usta oyuncu ve yönetmeni Mehmet Tekkanat; Yobaz oyunu ve Anadolu Oyuncuları hakkında şunları söyledi: “ Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, yüce Atatürk’ümüz, o günlerden bu günleri görerek, cumhuriyetin temel kuralları içinde laiklik kuralını koymuştur. İnsanların dini inançlarının vicdanlarında yaşamalarını, devlet işlerinden ayrı tutulmasını sağlamıştır. Dini duyguların yanlış insanların elinde nasıl bir baskı aracı olarak kullanılabileceğini çok iyi tahlil etmiştir. Zaten yüzyıllardır bu böyle olmuştur. Ülkemizin geldiği nokta; Atatürk’ün ne kadar önemli bir devlet adamı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bizler de bu ülkede sanat yapmaya, sanatımızla insanlarımıza bir şeyler anlatmaya çalışan insanlar olarak; Atamızın gösterdiği hedeflere hizmet etmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hayat damarlarımızda en önemlisi olan sanatımızla insanlarımızı uyanık olmaya davet ediyoruz. Yobaz oyunu bu anlamda mutlaka izlenmesi, üzerinde düşünülmesi gereken bir oyun.”

Oyunun konusunu kısaca hatırlarsak, varlıklı ve iyi yürekli bir insan olan Mümin, ibadet için gittiği camide rastladığı ve samimiyetle kendisini Allah’a adayan biri sandığı Nuriddin’i evine alır. Gözünün önünde cereyan eden tüm yozluklarına karşın, onun gerçek yüzünü görmek istemez ve ona tüm malvarlığını bağışlar. Hatta, kızını da onunla evlendirmeye karar verir. Mal ve şehvet düşkünü bir üçkağıtçı olan Nuriddin’in gözü ise Mümin’in karısındadır. Evin hizmetçisi Dudu’nun ve tüm aile bireylerinin uyarılarına kulaklarını tıkayan Mümin; tüm parasını ve malvarlığını Nuriddin’in emrine vermiştir. Dudu’nun önderliğinde kurulan tezgah ile Nuriddin’in gerçek yüzü ortaya çıkar, ancak tüm mallar ve paralar Nuriddin’in elindedir artık.

Bakalım dürüst ve saf insanlar; yüzyılların tehlikesi “yobazlık ve sahte din simsarlarıyla” başa çıkabilecek mi?

Bu sorunun yanıtını oyunu izleyen seyirci verecek!

Bu yıl yine çok önemli bir konuyu, Hastahane-doktorlar ve hastaların sorunlarını anlatan, Dr.Turhan Temuçin’in yazdığı “HASTANE Mİ KESTANE Mİ?” adlı oyunla seyircilerine merhaba diyecekler.

Oyunu yine Mehmet Tekkanat yönetiyor. Müzikler Erol Altıntaş’a, dans ve koreografiler Mersin Devlet Opera ve Balesi’nden Serbülent Biçer’e ait.

Çalışmalarını GSM Altan Erkekli Sahnesi’nde sürdüren topluluk; oyunlarında, toplumsal sorunları güler yüzlü ve eğlenceli bir üslupla sahnelemeyi ilke edinmiştir.

Hastane mi Kestane mi adlı oyun 14 Mart Tıp bayramı haftasında Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Anadolu Oyuncuları
İrtibat:Mersin Altan Erkekli Sahnesi Tel:(0324) 329 28 24
e-mail:baycet@gmail.com