24 Ekim 2007 Çarşamba

Assitej

Şimdiye dek ihmal ettiğimiz, bundan böyle ihmal etmeyeceğimiz uluslararası tiyatro örgütlerinin ülkemizdeki çalışmalarını da okurlarımıza ileteceğiz...

"(...) kasasında parası yok. Akademisyenlerden ve sanatçılardan oluşan yönetim kurulu üyeleri, Tülin Sağlam'ın başkanlığında evlerde toplanıp, toplantı sonlarında ortaya bir çanak koyarak Türkiye ASSITEJ'ini yasatmaya çalışıyor. Her türlü yoksunluk ve yoksulluğa rağmen mucizevi bir biçimde bunu başarıyorlar da. Birliğe üyelik aidatını Kültür Bakanlığı'nın ödediği merkez (...)" (Aşağıdaki yazıdan alıntı.)

Şimdilik, öteki tiyatro sitesinden aktarıyoruz:


AKIL VE SEVGİ DENGESİ


Türel Ezici


Nazım'ın çocuklar hakkında yazdığı, dünyayı yaşanılmaz kılan büyüklere seslendiği şiiri:

'Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne /
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar /
oynasınlar türkü söyleyerek yıldızların arasında (...)'

dizeleriyle başlıyor. Keşke dünyayı çocuklara verebilsek… Türkiye'de ancak soğuktan ve açlıktan öldüklerinde, cinsel taciz nesnesi olduklarında ya da Murathan Mungan'ın yeğeni olma şansına ulaştıklarında hatırlanan çocuklarımıza dünyayı bir günlüğüne verme önerisi ancak Nazım'dan gelebilirdi. Ben de bugün bu öneriye uyarak, bu köşede hiç değilse bir oyunun dünyasını çocuklara ve anne babalara sunmak istedim. Tiyatro alanında çocuklar ve gençler için çalışan uluslararası bir örgütü tanıtmayı da hedefleyerek.

Türkiye'de ancak ilgili çevrelerce tanınıp bilinen, ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği), dünyanın 70 ülkesinin üye olduğu bir kuruluş. ASSITEJ Türkiye Merkezi 1990'dan bu yana Ankara'da çalışmalarını sürdürüyor. Daha doğrusu sürdürmeye çalışıyor. Çünkü küresel aleme entegrasyon hamleleri içindeki milenyum Türkiye'sinde, merkezin henüz bir bürosu, telefonu, faksı, bilgisayarı, çoğu ödenmeyen üye aidatları dışında, kasasında parası yok. Akademisyenlerden ve sanatçılardan oluşan yönetim kurulu üyeleri, Tülin Sağlam'ın başkanlığında evlerde toplanıp, toplantı sonlarında ortaya bir çanak koyarak Türkiye ASSITEJ'ini yasatmaya çalışıyor. Her türlü yoksunluk ve yoksulluğa rağmen mucizevi bir biçimde bunu başarıyorlar da. Birliğe üyelik aidatını Kültür Bakanlığı'nın ödediği merkez, çocuk ve gençlik tiyatrosu çalışmalarının yurt çapında yaygınlaşması için festivaller, etkinlikler düzenliyor, değerlendirmeler yapıyor, uluslararası ilişkiler kuruyor.

'Akıllı, Daha Akıllı, Daha Daha Akıllı' Türkiye ve Danimarka ASSITEJ'lerinin ortak projesi. Seyirci kitlesi başlangıçta Danimarka'da yaşayan Türk çocukları olarak belirlenmiş. Ama oyun, 'Küçüklere ve Büyüklere Masallar' sloganı ile sunulabilecek kadar, her yaştan seyirciyi ortak bir seyir keyfinde buluşturuyor.Jacques Matthiesen, Sven Grundvig'in 'Akıllı Kraliçe' masalını oyunlaştırmakla başlamış işe. Yaşlı kral, yakışıklılığına, aklına sonsuz güvenen kibirli prens oğul ve sonradan kraliçe olarak genç kralı aklıyla alteden güzel, yoksul genç kız arketipsel üçgeninde kurmuş oyunu. Oldukça yalın, sevimli, hızlı geçişli bir öyküleme gerçekleştirmiş. Bu öyküleme içinde yaşamdaki mutluluğun gizinin, ancak akıl ve sevgi dengesinin kuruluşunda saklı olduğunu vurgulamış. Üstelik kadından yana, feminen bir yaklaşım ortaya koyarak.

Matthiesen sahnelemede, gölge oyunu tekniğinden yararlanarak, evleneceği kızı aramaya çıkan prense ve seyirciye, serüvenlerle dolu masalsı bir yolculuk evreni yaratmış. Ney, saz, gitar, bendir, tef, darbuka ile yapılan canlı müzik, Doğu-Batı buluşmasının güzel bir örneğini oluşturmuş. Oyundaki bütün rolleri, Türkiye'deki tiyatro okullarından henüz mezun olmuş dört genç Türk oyuncu başarıyla yorumluyor. Orkestranın usta çalgıcıları da onlar.

İlk gösterimi Kasım ayında Kopenhag'da olan oyun, 11 Ocak'ta Ankara'da Türkiye prömiyerini yaptı. Okullarla bağlantılı olarak sahnelenmeye devam edecek…

Bilgi için aşağıdaki tele-faksa başvurabilirsiniz. Karşınıza küçük bir kız çocuğu çıkarsa, lütfen saşırmayın. Irmak, şimdilik ASSITEJ Türkiye Merkezi olarak kullanılan evlerinde, annesinin gönüllü sekreterliğini yapıyor.

Tel-Fax (0312 235 33 86)


Oyun'un notu: Aşağıda özgün metni bulunan ve hangi dilde yazıldığını saptayamadığımız AKIL VE SEVGI DENGESI başlıklı yazıyı, tahminlerde bulunarak, biz Türkçe'ye çevirdik!...


Basindan

AKIL VE SEVGI DENGESI
Nazim'in çocuklar hakkinda yazdigi, dünyayi yasanilmaz kilan büyüklere seslendigi siiri:
'Dünyayi verelim çocuklara hiç
degilse bir günlügüne
alli pullu bir balon gibi verelim oynasinlar
oynasinlar türkü söyleyerek yildizlarin
arasinda'
dizeleriyle basliyor. Keske dünyayi çocuklara verebilsek… Türkiye'de ancak soguktan ve açliktan öldüklerinde, cinsel taciz nesnesi olduklarinda ya da Murathan Mungan'in yegeni olma sansina ulastiklarinda hatirlanan çocuklarimiza dünyayi bir günlügüne verme önerisi ancak Nazim'dan gelebilirdi. Ben de bugün bu öneriye uyarak, bu kösede hiç degilse bir oyunun dünyasini çocuklara ve anne babalara sunmak istedim. Tiyatro alaninda çocuklar ve gençler için çalisan uluslararasi bir örgütü tanitmayi da hedefleyerek.
Türkiye'de ancak ilgili çevrelerce taninip bilinen, ASSITEJ (Uluslararasi Çocuk ve Gençlik Tiyatrolari Birligi), dünyanin 70 ülkesinin üye oldugu bir kurulus. ASSITEJ Türkiye Merkezi 1990'dan bu yana Ankara'da çalismalarini sürdürüyor. Daha dogrusu sürdürmeye çalisiyor. Çünkü küresel aleme entegrasyon hamleleri içindeki milenyum Türkiye'sinde, merkezin henüz bir bürosu, telefonu, faksi, bilgisayari, çogu ödenmeyen üye aidatlari disinda, kasasinda parasi yok. Akademisyenlerden ve sanatçilardan olusan yönetim kurulu üyeleri, Tülin Saglam'in baskanliginda evlerde toplanip, toplanti sonlarinda ortaya bir çanak koyarak Türkiye ASSITEJ'ini yasatmaya çalisiyor. Her türlü yoksunluk ve yoksulluga ragmen mucizevi bir biçimde bunu basariyorlar da. Birlige üyelik aidatini Kültür Bakanliginin ödedigi merkez, çocuk ve gençlik tiyatrosu çalismalarinin yurt çapinda yayginlasmasi için festivaller, etkinlikler düzenliyor, degerlendirmeler yapiyor, uluslararasi iliskiler kuruyor.
'Akilli, Daha Akilli, Daha Daha Akilli' Türkiye ve Danimarka ASSITEJ'lerinin ortak projesi. Seyirci kitlesi baslangiçtaDanimarka'da yasayan Türk çocuklari olarak belirlenmis. Ama oyun, 'Küçüklere ve Büyüklere Masallar' slogani ile sunulabilecek kadar, her yastan seyirciyi ortak bir seyir keyfinde bulusturuyor.
Jacques Matthiesen, Sven Grundvig'in 'Akilli Kraliçe' masalini oyunlastirmakla baslamis ise. Yasli kral, yakisikliligina, aklina sonsuz güvenen kibirli prens ogul ve sonradan kraliçe olarak genç krali akliyla alteden güzel, yoksul genç kiz arketipsel üçgeninde kurmus oyunu. Oldukça yalin, sevimli, hizli geçisli bir öyküleme gerçeklestirmis. Bu öyküleme içinde yasamdaki mutlulugun gizinin, ancak akil ve sevgi dengesinin kurulusunda sakli oldugunu vurgulamis. Üstelik kadindan yana, feminen bir yaklasim ortaya koyarak.
Matthiesen sahnelemede, gölge oyunu tekniginden yararlanarak, evlenecegi kizi aramaya çikan prense ve seyirciye, serüvenlerle dolu masalsi bir yolculuk evreni yaratmis. Ney, saz, gitar, bendir, tef, darbuka ile yapilan canli müzik, Dogu-Bati bulusmasinin güzel bir örnegini olusturmus. Oyundaki bütün rolleri, Türkiye'deki tiyatro okullarindan henüz mezun olmus dört genç Türk oyuncu basariyla yorumluyor. Orkestranin usta çalgicilari da onlar.
Ilk gösterimi Kasim ayinda Kopenhag'da olan oyun, 11 Ocak'ta Ankara'da Türkiye prömiyerini yapti. Okullarla baglantili olarak sahnelenmeye devam edecek…
Bilgi için asagidaki tele-faksa basvurabilirsiniz. Karsiniza küçük bir kiz çocugu çikarsa lütfen sasirmayin. Irmak, simdilik ASSITEJ Türkiye Merkezi olarak kullanilan evlerinde, annesinin gönüllü sekreterligini yapiyor.
Tel-Fax (0312 235 33 86)
TÜREL EZICI

tıkla: öteki tiyatro