8 Ağustos 2007 Çarşamba

TÖS salonunun adı Fakir Baykurt olmalı!...

Fotoğraf: TÖS Başkanı Fakir Baykurt


Oyun'un notu: Kampanyamız, TÖS (Türkiye Öğretmenler Sendikası) salonunun adı Fakir Baykurt olana dek sürecek!...


Haberi coskunbuktel.com sitesinde okuduk. Aynen aktarıyoruz:


70'li yılların devrimci atmosferinde, devrimci tiyatronun sembol mekanlarından biri olan

AKSARAY TÖS SALONU 35 YIL SONRA YENİDEN...

12 Mart darbesinin hemen öncesi günlerde, Yavuz Özkan, Macit Koper ve (adlarını unuttuğum) bazı arkadaşlarının kurduğu TABAN OYUNCULARI topluluğuna oyuncu olarak katılmıştım. Aksaray'da, Pertevniyal Lisesi'nin hemen arka sokağında, TÖS (Türkiye Öğretmenler Sendikası ki o zamanlar başkanı, yanlış hatırlamıyorsam , Fakir Baykurt'tu) binasının bodrum katındaki genişçe salonda, Howard Fast'ın "Sakko ile Vanzetti'nin Çilesi" adlı romanından Yavuz Özkan ve arkadaşlarının uyarladığı oyunun provalarına çalışıyorduk. 12 Mart oldu. Salon basıldı. Polis marifetiyle dışarıya atıldık. Ben, yanımdaki Ant dergisini, yerden iki-üç metre yukarıda, duvara yapışık duran kalorifer peteklerinden birinin arkasına atarak saklamak zorunda kalmıştım. Salon kapatıldı. Ve o zamandan beri o salona bir daha hiç yolum düşmedi. Acaba petekler hâlâ öyle yerden yüksekte, tavana yakın konumda mı?

Şimdi o salonun "Münir Özkul Salonu" olarak yeniden açılacağını haber alıyoruz. Bence, TÖS'ün ünlü başkanına atfen "Fakir Baykurt Salonu" diye adlandırılması, çok daha şık olurdu... İstanbul'da, Münir ustanın adına daha çok yakışacak pek çok salon bulunabilir. Aynı binadaki 68'liler Birliği lokalinden öğrendiğime göre, salonu Mask-Kara Tiyatrosu kiralamış bile.

Haberi okumak için, lütfen, aşağıdaki başlığa tıklayınız:

İSTANBUL YENİ BİR TİYATRO SAHNESİNE KAVUŞUYOR…...


Şimdi de, Vikipedi, özgür ansiklopedi'den Baykurt'un TÖS yılları:


1965 yılında TÖS’ün kuruluşuna katılır ve genel başkan seçilir. 1966 yılında İlköğretim müfettişliğinden uzaklaştırılarak yeni kurulan Milli Folklor Enstitüsü’nde uzman olarak atanır. Kaplumbağalar ve Amerikan Sargısı romanları yayımlanır. 1967 yılında Onuncu Köy adlı eseri de Rusça’ya çevrilir. Yazıları ve TÖS’teki çalışmaları yüzünden sık sık koğuşturma geçiren Baykurt Gaziantep’in Fevzipaşa bucağına sürülür. TÖS “Devrimci Eğitim Şurası” nı düzenler. Bir yıl sonra da TÖS “Büyük Eğitim Yürüyüşü” nü bir sene sonra da Genel Öğretmen Boykotu’nu düzenler. Bu faaliyetlerinden sonra tekrar görevden alınarak bakanlık emrine alınır ancak Danıştay kararı ile görevine geri döner. 1970 yılında Fevzipaşa’dan Ankara’ya Ortadoğu Teknik Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Yayın Müdürlüğü görevine getirilir. Anadolu Garajı ve Tırpan kitapları yayımlanır. Tırpan ve Sınırdaki Ölü ile TRT Ödülleri'ni kazanır. Ardından Onbinlerce Kağnı adlı kitabı yayımlanır. (tıkla: Özgür Ansiklopedi)


Münir Özkul adının, o salona uygun bir ad olup olmadığına siz karar verin... Tüm değerlerin içerisinin boşaltılıp, kapitalizme eklemlenmek istendiği bir süreçte, en azından tavrımızı belirttik!...

Coşkun Büktel'in önerisine, dört elle sarılıyor ve salonun; "... TÖS'ün ünlü başkanına atfen 'Fakir Baykurt Salonu' diye adlandırılması"nı istiyoruz...