10 Mayıs 2007 Perşembe

14. Çocuk Oyuncular Festivali

KOCAELİ BÖLGE TİYATROSU
14. ÇOCUK OYUNCULAR TİYATRO FESTİVALİ
16 - 27 MAYIS 2007


ÇOCUK OYUNCULAR

Yaşadıklarımızı unutabiliriz ama çocukluğumuzu okuduğumuz iki mısra şiiri, aferim aldığımız bir ifadeyi ve alkışlandığımız müsamereyi unutamayız. Çocukları tamamlayan güç onları seyredenlerin onay vermesidir. Alkışlanmak onaylanmanın gururlandırıcı göstergesidir. Okul öncesinden başlamak üzere, sanat etkinliklerinin çocuğun gündelik yaşamında yer alması, ulusal kalkınmamızın gizlide kalmış, önemli ama kullanılamayan gücüdür.

Küresel sorun, aslında "UYGARLIK" sorunudur. Savaşların, kirliliğin, hastalıkların, cehaletin ve geri kalmışlığın kapattığı UYGAR dünya bu örtülerden kurtulduğunda gülümseyecekti. UYGAR dünya; çocuklara ve kendine gülümseyen dünyadır. Hayatı ve dünyayı içindekilerle birlikte kullanmayı becerememek hayatımız, başkalarını ve dünyayı acımasızca yok etmek, UYGARLIK sorunudur. Uygar olabilmek değişik kültürlerle sarmalanan sanatsal etkinliklere yaklaşmak ve katılmak demektir.

Çocukların sanat eğitiminden geçmeleri, o ortama girmeleri aileleri ile süreçte yer almaları UYGAR davranış biçimidir. Ulusal Eğitim programlarında Temsil ve Müsamere olarak yer alan, Sosyal etkinlikler adıyla kendini gösteren, Yaratıcı Drama tanımıyla seçmeli ders olarak kabul gören süreç, şimdi "SANAT ETKİNLİKLERİ" gibi çok geniş kapsamlı bir programla Ulusal Eğitim programları arasında yerini almış bulunuyor.

Bu gelişmeler Kocaeli' de otuz yıldan buyana sürdürdüğümüz planlı ve bilinçli çalışmaların, ulusal eğitime yansımasıdır. Sürecin her aşamasında Kocaeli' de yaşayan, bu alanda çalışmalar yapan, bir avuç insanın ciddi katkıları ülke düzeyinde kabul görmektedir.

Şimdi sıra işin görsel boyutuna gelmiştir. Bu boyut yalnızlık sevmez. Belediyelerin ve Kocaeli valiliğinin destek vermesi ile gerçekleştirilecek projeler tasarlanmıştır. Dünyada dikkat çekecek "ÇOCUK" temasındaki bu projeler Kocaeli' ye alt yapı ve araştırma alanlarında çok şeyler katacaktır. Dünyada ÇOCUK ve SANAT konusunda anılan bir KOCAELİ yaratmak için el ele verilmelidir.

Yirmisekizinci yılımızda festivalimizin ondördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Ekim ayında başladığımız eğitim çalışmalarının sonucunda gruplarımızın sizlerle buluşarak dönem sonu oyunlarını gösterecekler. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

KOCAELİ BÖLGE TİYATROSU
GENEL SANAT YÖNETMENİ
BURHAN AKÇİN