10 Nisan 2007 Salı

Zaman'a direnen tiyatrocu: Halit Karaata

9 Şubat 2007 tarihli Zaman gazetesi sinema yazısı; "Haneke'den tenekeye: Barda..." Yazarı Nihal B. Karaca...

Yayımlandığı gün, hemen altındaki "OKUR YORUMLARI" bölümüne, bir zamanlar bizim de tiyatromuzda oyunculuk yapmış olan Halit Karaata, bir yorumla katılmış:

"Tenekeye haksızlık

İşin enteresan tarafı da sanatta benzetmeci gerçekçiliği hakim kılan burjuva estetiği yani kapitalizmdir. Kapitalizmin estetiğiyle kapitalizmi eleştirmeye kalkmak uzun müddettir çoğunluk batılı sanatçılar tarafından kullanılan çok yaratıcı bir buluştur!

E bizimkiler de neden geri kalmış ki ondan geri kalsın!Onlar bir Karındeşen Jack çıkarsın geri kalan namussuz!

B.Brecht'in bir saptaması vardır. 'Sanatta şiddeti bire bir kullanmak faşist estetiğin işidir.' diye. Laf anlayan beri gelsin!

Oyuncunun bire bir özdeşleşerek oynaması özellikle Stanislavski sonrası marifet bilineli beri de, çok oyuncu tırlatmış ya da alkolik olmuştur. Bunlar da çukurun etrafında bir heves dolanıyorlar. Sanırsın misket çukuru.

Adam bir film yaptı Hero adında. Film boyunca kılıçlar kınında oklar sadağında durmuyor,
simgeselliğinin dışında ne bir avuç kan, ne kesilen bir kol, ne deşilen bir barsak. Bi kıl da oradaki estetikten esinlen kardeşim! Niçin böyle yapmış bi merak et! Yok! Ne diyeyim? Bir şey demeyeyim ben yine, ifsatımı bozmayayım. Sen denilecek olanı bi tamam demişsin usulünlen şekli bozmayalım.

Halit Karaata

09 Şubat 2007, Cuma 14:35 "

Kaynak:
http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/yazar.do?yazino=497975#